Recepten

Zelf lemon curd maken

September 13, 2020

Laatst maakte ik een citroen cheesecake, erg lekker maar hij was nog niet helemaal af. Een laagje lemon curd zou het afmaken. Natuurlijk kocht ik geen potje lemon curd bij de Appie maar maakte ik hem zelf. Dat is namelijk heel erg simpel om te doen en onweerstaanbaar lekker. Lemon curd kun je gebruiken voor taarten, op scones (zin in), door de yoghurt, op je pannenkoek of zelfs op je boterham. Gewoon met de lepel uit de pot eten, kan natuurlijk ook.

Wat heb je nodig voor homemade lemon curd

  • 2 citroenen
  • 2 eieren
  • 125 gram ongezouten roomboter
  • 150 gram kristalsuiker
  • Geduld 😉

Smelt de roomboter met de kristalsuiker au bain-marie in een vuurvaste kom. Rasp de schil van de citroenen, let er op dat je alleen het gele gedeelde van de citroen gebruikt, het witte gedeelte kan bitter zijn. Pers vervolgens de citroenen uit. Voeg de geraspte citroenschil en het citroensap toe aan de gesmolten boter. Mix dit goed door met een spatel totdat de suiker helemaal is opgenomen.

Klop de eieren los in een aparte kom en voeg deze langzaam, al roerend, toe aan het mengsel. Blijf goed roeren om te voorkomen dat je eieren gaan stollen. Nu komt het lastige gedeelde en dat is geduld hebben. Dat is voor mij erg lastig want ik wil altijd meteen genieten van het eten dat ik maak haha. Blijf roeren totdat de lemon curd de juiste dikte heeft, het moet ongeveer de dikte van vla hebben. Bij mij duurde dit ongeveer 25 minuten. Je kan het vuur iets hoger zetten maar het water moet niet heel hard koken.

Als de lemon curd de gewenste dikte heeft haal je de kom van het vuur. Laat dit goed afkoelen, hierna kun je de lemon curd bewaren in een weckpot of oude jam pot. In de koelkast kun je de lemon curd ongeveer 2 weken bewaren. Gebruik de lemon curd om deze lekkere citroen cheesecake af te maken. Enjoy!

Leave a Reply