Azië Indonesië Reizen

Mijn tips voor een vakantie naar Bali

August 17, 2017

Bali is misschien wel een van de populairste reisbestemmingen in Azië. Dat is niet zomaar want het eiland heeft genoeg te bieden, van een tropische vakantie tot een reis met kinderen op Bali kan het allemaal. In deze blog vertel ik je alles wat je wil weten over een vakantie naar het eiland Bali. Ben je benieuwd?

Van A naar B op Bali
Om van A naar B te komen op Bali kun je het beste een scooter huren. Bijna iedereen op Bali rijdt op een scooter en het is heel makkelijk zelfs wanneer je nooit scooter rijdt. Ook is het super goedkoop en met de scooter ben je het snelst: het verkeer staat namelijk bíjna altijd vast. En met de scooter kan je zo langs de file heen! Een scooter huren kost ongeveer 60.000 rupiah per dag, dat is ongeveer €3,80. Let er wel op dat je een internationaal rijbewijs koopt bij de ANWB, hier kan namelijk om worden gevraagd. Ook rijdt men links op Bali, hier zul je in het begin even aan moeten wennen maar later gaat alles vanzelf. Voor de grotere afstanden (Canggu – Ubud bijvoorbeeld) kun je het beste de taxi nemen, zorg er wel voor dat je afdingt want ze lichten je nogal snel op. Je kunt ook de Bluebird app downloaden, dit is een soort Uber en werkt ideaal. Het enige minpuntje van Bluebird is dat ‘ie in strijd is met de lokale taxi chauffeurs dus het is niet overal toegestaan. Nog 1 dingetje over de taxi’s: let op met de taxi’s bij de airport. Laat je niet overhalen door de eerste beste chauffeur die je zal gaan aanspreken maar loop door naar buiten en pak de blauwe taxi’s. Deze zijn een stuk goedkoper, spreek hier alsnog vooraf een prijs af om niet voor verassingen te komen te staan.

Mount batur beklimmen
Op één van de laatste dagen van mijn reis heb ik de Mount Batur beklommen. Voor wie de Mount Batur niet kent, dit is een actieve vulkaan bij het Baturmeer. De Batur is 1717 meter hoog. Mijn zus en ik hadden beiden nog nooit eerder een berg beklommen dus het was voor ons best een uitdaging. Om 2 uur ‘s ochtends (of eigenlijk ‘s nachts) werden we opgehaald door een busje waarna we samen met 5 anderen + onze gids om 4 uur aan onze tocht begonnen. In het donker, met alleen een klein zaklampje was dat toch best een uitdaging maar na 2,5 uur klimmen kwamen we op de top van de Batur aan. Helemaal klaar om de prachtige zonsopgang te zien. Alleen was daar helaas weinig van te zien vanwege de bewolking. Beetje jammer. Toen de bewolking weg was verscheen er een prachtig uitzicht die de tocht en de kou bovenop de top zeker waard was. Dit is zeker het mooiste wat ik heb gezien tijdens onze reis door Bali, dus ga je naar Bali, beklim dan sowieso de Batur. Je zult er geen spijt van krijgen, alleen een beetje spierpijn de dag nadat je hem hebt beklommen 😉

Accomodaties op Bali
Toen wij onze reis naar Bali planden hebben we vooraf alle hotels en Airbnb’s geboekt. Dit zou ik niet snel weer doen. Het beste kun je gewoon ter plekke een nieuw hotel/hostel boeken als je klaar bent met de plek waar je op dat moment bent. Zo zaten wij in Uluwatu in een stom hotel wat ver af lag van alle leuke hotspots en het strand. Toen hebben we na één nacht ter plekke nog een nieuw guesthouse gezocht. Vaak hoor je ook van andere reizigers leuke plekken en hotels. Als je nog wel op zoek bent naar een leuke Airbnb in Canggu dan kan ik deze zeker aanraden. Deze schattige Airbnb ligt 5 min. met de scooter van Batu Bolong af en heeft het liefste kamermeisje ooit. Als je in Ubud nog een leuk plekje zoekt is deze ook zeker een aanrader. Deze Airbnb komt zo uit een magazine gerold want het is hier zó mooi! Aan elk detail is gedacht en het zwembad is ook fijn met de Balinese temperaturen.

Zonnebrand en Deet
Dat op Bali de zon schijnt hoef ik je vast niet te vertellen maar vergeet je alsjeblieft niet in te smeren. Toen ik ging surfen en dacht dat ik mezelf niet in hoefde te smeren, het was immers bewolkt en het regende (ja, echt!), ben ik zo erg verbrand op de achterkant van  mijn benen dat ik niet kon zitten of liggen. Ik heb 3 dagen op mijn buik moeten slapen omdat mijn benen zo rood als kreeftjes waren. Niet charming en al helemaal niet fijn. Smeer je dus goed in ook al denk je dat je niet kan verbranden. Oh en trouwens, vergeet ook niet om een flesje Deet in te slaan. De muggen op Bali zijn vreselijk en mijn benen waren niet alleen rood van het verbranden maar ook van alle muggenbulten. Goed insmeren dus!

Eet bij een warung
Door alle hippe hotspots die je om de oren vliegen vergeet je bijna hoe lekker de Indonesische keuken is. Vaak serveren ze bij de hotspots ook wel Indonesisch eten maar lang niet zo lekker als het échte indo-food. Voor de real deal moet je naar een warung gaan. Een warung is vaak een klein restaurantje waar je een aantal Indonesische specialiteiten kan krijgen, bijvoorbeeld gado gado, nasi goreng of bami goreng. Vaak zien de tentjes er niet uit maar het eten daar is zoveel lekkerder en goedkoper dan bij de ‘hippere’ tentjes. Gewoon doen dus.

Blijf niet te lang op 1 plek (of juist wel)
Bali, of eigenlijk Indonesië, heeft zoveel mooie plekken dat je niet te lang op één plek moet blijven. Wij zijn zelf in Canggu, Uluwatu en Ubud geweest maar we wilden eigenlijk wel meer zien dan dat. Helaas hadden we maar drie weken hierdoor weken we niet te veel van ons plan af en hielden we het bij drie plekken. Mocht je nu veel langer gaan dan zou ik zeker adviseren om wel wat langer te blijven op een plek. Reizen is niet een kwestie van een eiland bezoeken, afvinken op de bucketlist en weer doorgaan naar het volgende eiland. Geniet van ook van de plaatsen die je bezoekt, ervaar de cultuur en doe het niet om alleen maar om het af te vinken op je bucketlist. Maar zodra ik weer naar Indonesië ga (wat ik sowieso ga doen) wil ik zeker meer plekken bezoeken. Zo staan Nusa Lembogan, de Gili-eilanden en Lombok hoog op mijn lijstje!

Voor nu waren dit mijn tips wat betreft Bali. Vergeet ook niet deze blog te checken, waarin ik al mijn favo hotspots van Canggu, Uluwatu en Ubud deel! Ben jij al eens op Bali geweest? Ik ben benieuwd, laat je het me weten? En mocht je nog andere vragen hebben, you know where to find me 😉

  • Reply
    Ineke
    August 18, 2017 at 4:58 pm

    wat een leuk verhaal …. ….. ik word wel nieuwsgierig 😊

Leave a Reply